GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums
This is a general site search and does not include list archives.

Go Back   GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums > Technical Topics > Driveability / Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-31-2013, 12:27 AM
Scott Shillings Scott Shillings is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: TX
Posts: 5
Scott Shillings is on a distinguished road
Question won't idle below 1,000 rpm, log attached

My son and I rebuilt the engine on '85 GN. It won't idle below 1,000 rpm in park, or in drive with the brake on at full stop. We've adjusted the IAC and TPS with scan tool per this forum, replaced all sensors, cleaned injectors, checked for vacuum leaks and fuel pressure, replaced coil and module, spark plugs and wires, etc. I've attached the TunerPro RT log. I started it several times after it dies, drove to the freeway and got to 85 mph.
Attached Files
File Type: zip TunerPro RT log.zip (49.6 KB, 508 views)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2013, 01:15 AM
kenmosher's Avatar
kenmosher kenmosher is offline
Whoosh
 
Join Date: Aug 2004
Location: CO
Posts: 3,984
kenmosher is on a distinguished road
Default Re: won't idle below 1,000 rpm, log attached

If its not in road mode, it'll idle at 1000. You scan tool could be holding it in ALDL mode.
__________________
Ken Mosher
1987 GN original owner 650+ HP Black
2015 BMW 328xi XDrive wagon
2012 Volkswagen Tiguan (the Tig!) Night Blue Met (sold)
2006 Trailblazer SS Red Jewel Tint 395 HP AWD (sold)
2014 Silverado LTZ Crew 4WD
2012 Honda VFR 1200F Tahitian Blue (sold)
2015 BMW S1000R Racing Red
2013 Honda CBR500R Red (wife's bike)
2014 Triumph Bonneville T100
2003 Harley Davidson V Rod Anniversary Edition
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2013, 02:11 AM
Keller's Avatar
Keller Keller is offline
GNTTYPE Founder
 
Join Date: Jul 2004
Location: Missouri
Posts: 9,424
Keller is on a distinguished road
Exclamation Re: won't idle below 1,000 rpm, log attached

I'd say there is a 99.9% chance of Ken being correct.

A little tough to get some of the generic tools to work right in ROAD mode with our cars. Even the OTC scan tools (4000, anyway) required an undocumented trick to record in road mode. (Posted on the site.) You can't get good real world data (especially racing data) in 10K mode.
__________________
Scott Keller - GNTTYPE Founder & Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2013, 09:44 AM
Scott Shillings Scott Shillings is offline
 
Join Date: Sep 2012
Location: TX
Posts: 5
Scott Shillings is on a distinguished road
Question Re: won't idle below 1,000 rpm, log attached

I have the same idle problem without the scan tool connected. The log does say "Yes - ALDL Mode". Can someone look at my log attached to the original thread? (If you can't read the .xdl file, you can download the free scan tool software at www.tunerpro.net. For the definition file, I'm using 1D.adx for a 84-85 LM9 3.8L V6 Turbo 20 byte ALDL stream. The required 10K resistor is built into my ALDL cable.) I've noticed the PNP is always in Drive and my 02 sensor (I had it replaced) has a huge range at steady throttle regardless of the speed. The Rich / Lean is always changing too. The car is my 20 year old son's and I hope we don't need "racing" data at this stage of the restoration. Thank you for your help.

Last edited by Scott Shillings; 01-31-2013 at 10:30 AM. Reason: more information
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2013, 07:46 PM
jlat jlat is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 140
jlat is on a distinguished road
Default Re: won't idle below 1,000 rpm, log attached

hello; I know nothing about a HA car. I had a similar situation with my 86 but it just ended up to resetting everything. Educate me does a HA Buick have a throttle body? If so I'd ch it out for deposits and movement.
good luck
as with anything sometimes it just plain sucks
IBBY
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2013, 07:54 PM
kenmosher's Avatar
kenmosher kenmosher is offline
Whoosh
 
Join Date: Aug 2004
Location: CO
Posts: 3,984
kenmosher is on a distinguished road
Default Re: won't idle below 1,000 rpm, log attached

Yes, they have a "suck through" throttle body right on the turbo compressor inlet (vs. the "blow through" throttle body of the intercooled cars.)

I'm still betting on the scan tool is mucking it up ... pretty common.
__________________
Ken Mosher
1987 GN original owner 650+ HP Black
2015 BMW 328xi XDrive wagon
2012 Volkswagen Tiguan (the Tig!) Night Blue Met (sold)
2006 Trailblazer SS Red Jewel Tint 395 HP AWD (sold)
2014 Silverado LTZ Crew 4WD
2012 Honda VFR 1200F Tahitian Blue (sold)
2015 BMW S1000R Racing Red
2013 Honda CBR500R Red (wife's bike)
2014 Triumph Bonneville T100
2003 Harley Davidson V Rod Anniversary Edition
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
idle, idle speed, log

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:30 PM.


This page maintained by: gnttype-webmaster@gnttype.org

The content, images, text and multimedia displayed and contributed by the members of the Grand National and T-Type Performance Enthusiasts Organization are Copyright ©1996-2005. No part, section, image, article or whole of this site may be reposted or redisplayed without permission of the author/contributor and/or the Grand National and T-Type Performance Enthusiasts Organization.

Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.