GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums
This is a general site search and does not include list archives.

Go Back   GN and T-Type Performance Enthusiasts (GNTTYPE) Forums > Technical Topics > Driveability / Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-02-2009, 12:06 PM
hoss109 hoss109 is offline
Hoss
 
Join Date: Sep 2009
Location: NY
Posts: 2
hoss109 is on a distinguished road
Bang Head Missfire under light load when hot

First let me say my 87 GN is the most trouble free car I ever owned (I bought it new). BUT it's started to missfire under light load and only after it reaches operating temp. It's fine under full throttle and before it gets hot.
It's also started upshifting to 4th directly from 1st on occasion. When this happens the converter also locks up.
I put on a new coil pack only because that and the cam sensor loosening up are the only 2 things that have ever gone wrong with it in 22 years.
Anyone have a similar problem or any ideas?? Thamks,Mike
Reply With Quote
  #2  
Old 09-02-2009, 04:13 PM
Keller's Avatar
Keller Keller is offline
GNTTYPE Founder
 
Join Date: Jul 2004
Location: Missouri
Posts: 9,424
Keller is on a distinguished road
Question Re: Missfire under light load when hot

Quote:
Originally Posted by hoss109 View Post
It's also started upshifting to 4th directly from 1st on occasion. When this happens the converter also locks up.
Dollars to doughnuts it is your converter locking up incorrectly. The TCC switch in the trans may need replacement. Been discussed here many, many times. Especially if it feels as if it will not unlock when slowing down.

The misfire may be a module, coil pack, wires, plugs, etc. Maybe even a fuel problem. How recently was the coil replaced? Was it replaced with a GM unit?

Do you have access to a Casper's tester?
__________________
Scott Keller - GNTTYPE Founder & Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 09-03-2009, 09:17 AM
buickpe87 buickpe87 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 181
buickpe87 is on a distinguished road
Default Re: Missfire under light load when hot

Mm,

If I understood right your explanation, your gn has problems only in closed loop, but full throttle and cold, when the car is in open loop: no problems, right?

Check also O2- sensor in addition what Scott stated. Should throw trouble code in most cases, not always. Check EGR-valve and all vacuum hoses.

MAF- failure can also cause sometimes that kind of driveability problems.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-03-2009, 06:38 PM
hoss109 hoss109 is offline
Hoss
 
Join Date: Sep 2009
Location: NY
Posts: 2
hoss109 is on a distinguished road
Default Re: Missfire under light load when hot

I'll check the TCC switch.The coil pack is Echlin and was replaced because a terminal broke off while testing it.Plugs and wires are a couple months old.I don't have access to a Caspers tester.

No codes are showing up.The O2 sensor is 2 months old.I'll check the EGR again.All hoses are good.
If I power brake it while cold it's fine.As soon as it reaches 180 it starts to missfire,Badly!!
Thanks for all the tips,I'll check it all out and let you know.MM
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
87gn, coil, hot, missfire, upshift

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:01 PM.


This page maintained by: gnttype-webmaster@gnttype.org

The content, images, text and multimedia displayed and contributed by the members of the Grand National and T-Type Performance Enthusiasts Organization are Copyright ©1996-2005. No part, section, image, article or whole of this site may be reposted or redisplayed without permission of the author/contributor and/or the Grand National and T-Type Performance Enthusiasts Organization.

Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.